top of page
Search
  • Writer's pictureBioloski Kutak

Питања ученика септембар/октобар 2023.

1. Колико лавова постоји на свету? Дамјан Дашић 6-2

До данас је преживело свега једна врста лава под називом Афрички лав. У прошлости је на планети живело до сада описаних 8 врста ( Америка, Европа, Азија и Африка), нажалост све оне су изумрле и имамо само њихове фосилне остатке.

Што се тиче Афричког лава научници праве поделу на две подврсте:

а) Латински назив Panthera leo leo – северни/централни део Африке

б) Латински назив Panthera leo melanochaita- јужни/ источни део Африке + територија у Индији (због чега га често називају Индијски лав)






2. Која је најопаснија животиња? Н.Н


Ко би рекао да је то једна врста морске медузе под именом морска оса (латински назив Chironex fleckeri).




3. Који калибар метка је потребан да прође оклоп анклиосауруса? Лазар Јакововић 8-2


Лазаре, нажалост ниједан научник још није тестирао твоје питање. 😊

Народни називи ове групе диносауруса гласе: ,, закривљен гуштер''/,,укочени гуштер''/спљоштени гуштер''. Живели су на територији данашње Северне Америке у раздобљу од пре 70 милиона- до пре 66 милиона година. Специфичани су по својем оклопљеном телу (коштане плоче са шиљцима) и репом у облику буздована који је служи за одбрану од предатора. Димензије његово тела достизале су до 10 метара. Сачувани фосилни остаци показују колико су му оклопне плоче биле масивне и врло чрсте, остаци имају сачуване зубе , чији облик указује на њихов начин исхране (биљоједи).



4. Како изгледа кад један орган умре? Петра Аликсић 5-2


У случају престанка рада органа његове ћелије не добијају више кисеоник и храну путем крви. Орган престаје са својом функцијом/радом, временом мења боју и почиње полако да се распада.


5. Како се зове прва бактерија? Н.Н


Према доказима и фосилима које имамо знамо да су бактерије на планети Земљи веома дуго, од пре неких 3,5 милијарди година, као и да престављају прве облике живота на планети. Фосилни остаци тих бактерије носе име- строматолитити. Међу њима најпознатије су цијанобактерије (друго име- модрозелене алге).



6. Да ли црнци могу да поцрне? Дамјан Дашић 6-2

Да, могу.

Негродини тип људи (жаргонски звани - црнци) могу да поцрне. Сви типови људи ако изложе своју кожу сунчевим зрацима подстичу ћелије своје коже да производе боју (пигмент) меланин који даје кожи тамнију боју. На тај начин кожа жели да се заштити од штених делова сунчевих зрака.



7. Колико наш мозак зна шта ради? Анђела Вујновић 6-2


Свест (спознаја нашег окружења /и шта радимо) лежи у делу мозга који називамо велики (предњи) мозак. Само му име каже да заузима велики део нашег мозга. Остали делови нашег мозга без нашег свесног знања контролишу све остале органе и дешавања у телу. Научници нажалост не знају све о овом главном људском органу иако много раде на истраживању његове грађе и начина рада.



8. Зашто нам се електрицира коса? Николија Зорић 6-2


Разлог електрицирања косе је њено трљање од други предмет (чешаљ, тканину и сл.) При додиру два предмета долази до прелаза нечега што не видимо голим оком а хемичари/физичари називају електрони. Разлика у количини електрона између косе и другог предмета тера косу да се помери/подигне. Ако је додатно напољу суво/ или је нижа температура изазваће већу наелектрисаност предмета и померање власи косе.



9. Зашто нам се најеже длаке? Ања Брајковић 6-2

Јежење коже представља померње већег броја длака на горе, померање врши мали мишић унутар коже који је повезан са длаком. Јежење се јавља када нам је хладно. Подизањем длаке тело покушава да направи слој топлијег ваздуха изнад коже и тиме себе загреје.


10. Како се зове вирус који изазива да из аналног отвора излазе дел? Огњен Кораћ 8-2


Стручни медински назив стања у којем људима долази до испадања задњег дела дебелог црева назива се Prolaps rektum (испадање ректума). Узрок тог проблема није напад вируса него слабљење мишића који ректум (задњи део деобелог црева- дуг 15 см) држи на месту. Лекари за лечење и превентиви овог проблема наводе исхрану богату биљним влакнима, уношење довољно количине воде, вођење рачуна о хигијени после нужде, избегавање великог напрезање при вршењу нужде, на крају ако је стање врло озбиљно врши се хируршка операција.


55 views0 comments
bottom of page