top of page
Search
  • Writer's pictureBioloski Kutak

Питања ученика, април/мај 2023.

1. Шта се деси са живом из разбијеног топломера и како она утиче на човека? Матеја К. 5-1

Жива је метал, густог течног стања, сиво обојена. Хемичари је обележавају хемијским симболом Hg. У случају просипања из топломера најбоље би били сакупити је у стаклену посуду. У случају да оде у воду или земљиште може изазвати тровање животиња. Гутање/једење живе било би смртоносно за човека.



2. Који је највећи микроорганизам? Максим Костић 7-2

Микробиолози наводе да је највећи микроорганизам једна врста бактерије (латински назив Thiomargarita magnifica, Volland et al., 2022.), кажу да може да достигне дужину до 10 мм.



3. Да ли постоји слепа птица? Миња Јокић 5-2

Природно срећом не. Ако је све како треба са генима и спољашњим условима по излегању птића из јајета ( било које врсте птице) оно ће имати два здрава ока на која ће моћи гледати.


4. Која је најугроженија животиња на свету? Миња Јокић 5-2

Гледајући број живих јединки дате врсте на листи угрожених животиња су све врсте носорога. Све врсте су критичко угрожене због криволова- међу њима поготово бели и црни носорог.





5. Која је најмања гљива на свету? 5-2 Ана Радаковић 5-2

Најмања гљива на свету, величине свега 1.5 мм, њен научни латински назив гласи Bisporella citrina. Расте на трулим пашњевима листопадног и четинарског дрвећа. Распрострењена широм света (сем у Африци).






7. Који је најопаснији вирус? 5-2 Ана Радаковић 5-2

Вирусолози наводе да је један од њих Ебола вирус. Овај вирус изазива смртоносту болест под називом- Ебола (Болест ебола вируса). Вирус се преносу путем крви или телесних течности са заражене животиње (мајмуни, слепи мишеви) на здравог човека.




8. Које живо биће су научници најдуже истраживали? Ана Радаковић 5-2

Морам признати да би то живо биће могао бити сам човек (научни латински назив Homo sapines). 😊



9. Да ли постоји Мегалодон? Мартин Масловарић 5-2

Да, постао је. То је назив за једну врсте ајкуле која је нека живела на планети. Превод имена би гласио ,, Велики зуб'' , научни латински назив је Otodus megalodon. Фосили показују да је нестала пре три милиона година. Остаци њених чељусти и зуба доказ су њеног огромног тела. Дужина у просеку 16- 18 м, тежина 60 тона.







10. Да ли постоје неке врсте врсте водених диносауруса пошто сам видео на интернету да постоје у океанима? Мартин Масловарић 5-2

Да, постајала је. Најпознатије међу палентолозима (научници који испитују фосиле) су врсте групе зване Ихтиосаурус. Фосили показују да су живели на планети од око 250 до 95. милиона година. Пронађен је један изванредно сачуван фосил Ихтиосаруса чија је дужине тела износила 10 метара. Чељусти и зуби доказују да је био искуључиви месојед и врхунски предатор.




11. Како и зашто ми штуцамо? Јана Прокић 5-1

Штуцање се јавља због јачег не вољног грчења мишића који називамо - дијафрама. Дијафрагма раздваја груди кош од трбуах ( тачније срце/плућа од желудца и осталих органима за варење хране). Као последица грчења тог мишића дешава се затварање гркљана и ваздух брзо пролази до плућа. У питању је краткотрајан осећај као да не може да се одигра нормални удах.

И даље лекари не знају тачан разлог штуцања. Предпоставке су следеће: гасови после обилних обрози, љута и зачињена храна, стреса и јаких емоција итд.




12. Која животиња је најпитомија? Лазар Јакововић 7-2

За најпитомију животињу надемећу се пас и коњ. 😊


13. Да ли бели људи могу да побеле? Дамјан Дашић 5-2

Да. Ако ћелије коже третирамо неким хемикалијама које ће уништити наш пигмент (боју) меланин у кожи.


14. Која је највећа животиња у Србији? Огњен Кораћ 7-2 и Мартин Масловарић 5-2

Највећа животиња је мрки медвед . Просечна тежина женке 100кг, док је мужјака 150 кг.







Напомена: Кликом на текст испод слике можете видети са ког сајта је слика преузета.


57 views0 comments
bottom of page