top of page
Search
  • Writer's pictureBioloski Kutak

Питања ученика, децембар 2022.

Updated: Jan 20, 2023

1. Која је највећа животиња? Илија Милошевић 7-2

Највећа животиња на свету Антартички плави кит (лат. Balaenoptera musculus ssp. Intermedia), његово тело може да достигне дужину од 30 метара.




2. Како жене производе млеко? Васо Шкрбић 8-1

Све врсте животиња код којих женке поседују млечне жлезде спадају у групу сисара. Млечне жлезде смештене код жена у нивоу груди унутар испупчених полукружних дојки. Током трудноће хормон пролактин утиче да ћелије унутар млечних жлезда производе млеко, хормон окситоцин утиче да се млеко избацује напоље путем млечних канала, крај канала налази се на врху дојки у делу брадавица.



3. Како настаје женски или мушки пол у стомаку мајке? Магдалена Сејдовић 5-1

Развој полних органа код будуће бебе зависи од наследног материјала који носи мушка полна ћелија (сперматозоид) при оплођењу. Ако се са јајном ћелијом споји сперматозоид који има ,,женски пакетић '' ( Xхромозом) биће девојчица. Ако се са јајном ћелијом споји сперматозод који има ,,мушки пакетић'' (Y хромозом) биће дечак.

Такле пол детета зависи од оца. 😊

Развој полних органа будуће бебе у стомаку мајке се дешава од седме недеље трудноће.


4. Када вирус грипа уђе у ћелију и почне да користи днк као ,,копир машину'' да ли вирус измени днк на неки начин и како? Алекса Константиновић 8-1

Да. Вирусе које зовемо мирујући вируси или провируси могу свој наследни материјал (гене) да ,,уграде'' у днк домаћина. Даљом деобом ћелије домаћина преносе се на потомачке ћелије. При стресу или паду имунитета такви вируси постају поново агресивни (инфективни) и нападају ћелије домаћина.


5. Која врста бактерије има највише, а које најмање? Алекса Константиновић 8-1


Нажалост, врло је тешко научницима да поузадно тврде које врсте и соја бактерије има по броју највише/најмање. Бактериолози могу једино установити која је врста више/мање учесталија у природи, поготово оних који су везане за здравље људи јер су највише истраживани. У природи је највише налажена широм океана колонија бактерије под латинским називом Candidatus Pelagibacter communis, Rappé et al. 2002.



6. Зашто некада животиње не могу да добију потомке? Зашто? Мартин Масловић 5-2

Животиње које се размножавају само полним путем уз помоћ полних орган и полних ћелија често нису у у могућности да оставе своје потомке. У таквим случајевима не јединке не праве полне ћелије или имају проблем са радом полних органа.




7. Која су најотровније животиње код нас? Софија Боснић 7-2

Најотровнија животиња код нас је змија поскок.

У Србији су присутне две подврсте поскока:

1. лат. Vipera ammodytes ammodytes

2. лат. Vipera ammodytes montadoni

Поскок за разлику од осталих врста змија има препознатљив рог на врху њушке и цик-цак шару дуж тела. Максимална дужина тела до 100 цм.

Може се наћи само јужно од Саве и Дунава, максимум до надоморске висине 2000. метара, воли осунчана местима (камењари, кањони и клисуре, храстове шуме), може се наћи и на дрвећу на висини до 2 метара




8. Која је најотровнија животиња? Андреј Бурсаћ 7-2


Научна истраживања указују да је најјачи отров за сада пронађен код једне врсте медузе која се назива морска оса (лат. Chironex fleckeri) која живи у вода поред Аустралије, Нове Гвинеје, Вијетнама и Филипина. Отров делује тако да нагло повећава крвни притисак, често изазива застој срца у року од неколико минута.




Друге по реду јачине отрова су пар врста плавопрстенастих хоботница, научни латински назив једне од најпознатијих је Hapalochlaena lunulata , Quoy & Gaimard, 1832. Живи само у Индијском океану и Пацифику пратећи корлани гребен. Величина тела ове хобитница достиже максимум 12 цм. Мала количина њеног отрова напада нервни систем жртве и онемогаћава пренос нервни импулса путем нерава.




9. Да ли је истина да је тајпан најотровнија врста змије на свету? Огњен Кораћ

Истина је. Пун назив врсте гласи- Копнени тајпан (лат. Oxyuranus microlepidotus), можемо је наћи само пустињама Аустралије.




10. Како су неке медузе провидне, живе су? Шта се налази то у њима? Иван Радић 7-2

Медузе су бескичмењаци који спадају у групу жарњака (назив групе је услед пристуства жарних ћелија на пипцима медуза уз помоћ којих се врши убод и убацивање отров у тело жртве). Тело медуза је 96-98% сачињено од воде тако да у њеном телесном зиду има највише безбојне воде.

Телесни зид медузе поседује три танка слоја ћелија:

-спољашњи слој садржи жарне ћелије,ћелије које праве слуз, ћелије мишића, нервне ћелије

- средињши слој садржи воду

- унутрашњи слој садржи мишићне ћелије, ћелије за варење хране


11. Како се змије размножавају ? Давид Драгутиновић 5-2


Змије су кичмењаци који спадају у групи гмизаваца (лат. Reptili). Већина змија се размножаваја полним путем. Мужјак има тестисе/изводе за мушке полне ћелије (сперматизоде) / два органа у улози пениса (хемипене) /колаку. Женка поседује јајнике/изводе за јајне ћелије/преграде за чување сперматозода/ колаку. Током сезоне парења мужјаци се боре за превласти , у то време женка испушта супстанце (феромоне) као знак обавештења о спремности за парњем. Мужјак и женка споје своје репове и отворе клоаке. Мужјак хеминисом убацује сперматозоиде у тело женке. После парења, у телу женке се врши оплођење јајних ћелија, формирање и потом излегање јаја у спољну средину. Из јаја се после одређеног времена излежу младе змије.

*Код неких врста се раст и развој ,,беба'' змија у целости дешава у телу женке тако да оне после неког времена ношења излежу живе мале змије.

* Неке врсте змија имају могућност партеногенезе. У том случају женка врши формирање јаја без парења и учешња мужјака.



12. Како се мрав размножава и како рађа младунце? Давид Драгутиновић 5-2

Мрави су бескичемњаци које спадају у групи инсекта због поседовања шест ногу за кретање. Размножавају се полно. Женка која учествује у парењу и полагању јаја назива се краљица (енг. Queen), мужјаци који учествују у парењу и размножавању. После парења дешава се оплођење неких јајних ћелија унутар тела крљице, која потом полаже оргроман број јаја. Јаја се претварају у ларве, ларве се учаравају у лутку (пупа). Из лутке се могу развити: нове женке (краљице) или женке (радници/војници), мужјаци (дронови или трутови)




13. Да ли глиста има мозак и колико их има? Давид Драгутиновић 5-2

Да, имају. Појам црви су презицнији назив за групу живих бића која немају ноге и имају издужено дугуљасто тело на којем предњи део тела представља главени део, а задњи репни део. Оне су једноставне животиње које спадају у бескичмењаке. У њиховом предњем делу теле (главеном делу) смештен је једноставна лоптица која се назива ганглија (представља једноставан мозак). Од мозга крећу две врпце нера која се протеже до краја тела.


У природи можемо наћи три облика њихових тела:

- Ваљкасти црви (ваљкасто тело- нпр. човечија глиста)

- Пљоснати црви (пљоснато/спљоштено тело- нпр. метиљ)

- Чланковити црви ( члацни по телу- нпр. кишна глиста)



14. Која је животиња најспорија на свету ? Лука Књежевић 5-2

Што се тиче брзине кретања такмиче се лењивац и баштенски пуж. За један цео минут лењивац се помери мање од пола метра док пуж мало више од пола метра. 😊




15. Која је најстарија животиња на свету? Н.Н

Научници процењују да су четири врсте ракова под називом Крабе потковице данас најстарије живеће врсте животиња на планети Земљи. Старост им се процењује на 450 милиона година, због своје старости се називају ,,живи фосили''.




16. Ко има највећи пенис? Дамјан Дашић 5-2

Највећи пенис у односу на своју величину тела имају пужеви. Ако гледамо однос величина тела- дужина пениса пуж има знатно већи пенис од човека. Пужеви спадају у групу животиња које називао мекушцима. Пужеви су хемафродити што у преводу значу да у свом телу имају мушке и женске органе за размножавање ( мушке: пенис и тестисе; женске: вагина и јајнике ). При парењу два пужа можемо видети како између себе размењују љубавне стрелице (пенисе) преко којих преносе једно другом своје сперматозоиде. Сваки пуж ће после парењу положити у земљу своја оплођена јаја.



17. Колики пенис има мрав? Петра Егић 5-2

Мужјаци мрава немају пенис као веће животиње. При парењу мањи орган (део тела) служи за унос сперматозоида у тело женке.

18. Која је најлепша биљка на свету и где се налази? Ана Радаковић

Што се тиче укуса и лепоте тешко је имати јединствени става јер, укуси појединачних људи се веома разликују. Ако посматрамо биљке које можемо наћи на Балканском полуострву представила бих прелепе цветове већег броја врста Пасифлора, у нас познатих као Христов или Исусов венац.




19. Која је најотровније воће/поврће/биљка на свету? Огњен Павловић 8-1; Васо Шкрбић 8-1; Марко Лакић 8-1

Пар биљака деле пар првих места на свим познатим листама отровних биљака. Ту спадају:

- Биљка дуван (лат. Nicotiana tabacum) чије листове сушими/сечемо и користимо за прављење цигарета. Цела биљка садржи отровну супстанцу никотин и анабасин који када се једу свежи делови биљке могу изазвати проблеме.


- Олеандер ( лат. Nerium oleander). Цела биљка садржи отровну супстанцу олеандрин и нерин.



20. Која је најређа боја очију? Јана Пријић 7-2

Истражиња наводе да је у људској популацији најређа боја очију ,,боја меда'' ( јантарне очи) за разлику код других група животиња (звери) где то није случај. Боја очију је генетички одређена. У очима део које је обојен назива се дужица ( лат. iris), супстанца која се налази у дужици и одређује боју ока назива се пигмент меланин. Поред тога и количина/преламања светлости у оку може утицати да видимо више различитих нијасни боја.




21. Која животиња најдуже живи и колико? Наталија Вучковић 5-2

Последња истраживања научника наводе да морске животиње сунђери као врсте бескичмењака достижу врло често старост и преко 1000 година. Последњи налази наводе старост једне врсте сунђера Monorhaphis chuni од 11.000 година.


22. Да ли из веће животиње може да изађе глава? Милица Ђекић 7-3

НЕ-Ако се питање односи на пупљење као један од начина бесполног размножавања.

ДА- ако се односи на порођај младунаца после полног размножава и развоја плода у телу женке.

23. Да ли паук има мозак? Николија Зорић 5-2

Има. Унутар главе налази се мала лоптаста маса која се стручно зове ганлиха и представља његов ,,мозак''.




24. Да ли научници могу да знају када ће нека животиња да нестане? Николија Зорић 5-2

Научници могу да процене ниво угрожености неке врсте знајући њену бројност, брзину разножавања и начине на које се она убија (број убијених током кроволова, брзина нестајања њеног станишта, степен загађености њене животне средине). Сходно томе научници проглашлавају неке врсте као: угрожене/критички угрожене / пред изумирањем.

Више на сајту црвена листа (енгл. Red list) - https://www.iucnredlist.org/



25. Како изгледа највеће јаје од кокошке? Ана Брајовић 5-2

Највеће забележено кокошије јаје тежило је скоро пола килограма (тачније 454 грама). Тај случај се десио у New Jersey, САД, 1956. године и ушао је Гинисову књигу рекорда (енгл. The Guinness Book of Records). До дан-данас није забележено теже јаје.


26. Колико треба гусеници да се претвори у лептира? Миња Јокић 5-2

Код сваке врсте лептире животни циклус траје различито време зато су научници навели да је просек између две недеље и неколико месеци.


27. Како људи праве близанце? Миња Јокић 5-2

У случају рађања близанаца, после парање у тели мајке дошло је до спајања две јајне ћелије са сперматозидима оца и настанка два оплођена јајета. Од сваког оплођеног јајета понаособ настала је беба.


28. Шта најбрже расте код човека? Лара Нешовић 5-2

Истраживања наводе да најбрже расте скуп ћелију унутар костију (коштана срж), потом ћелије које формирају власи косе.


29. Како би се ми осећали да се нисмо родили? Анђела Вујновић

Драга Анђела, нисам сигурна да знам одговор на твоје питање јер, ја сам се ипак родила. 😉

30. Шта је дошло прво- јаје или кокошка? Лука Опачић 5-2

Јаје. 😊 Јаја као део полног размножавања су постојала и пре кокошке и птица уопште.


31. Зашто некада кијамо када гледамо у светло? Александар Безбрадица 7-3

У истом тренутку твоји чулни органи могу бити надражени са одговорајућим дражима: око-светлоћу / нос- хемијском супстанцом у ваздуху. Јака светлост ће изазвати трептање ока, док ће већа количина честица у ваздуху као хемијска супстанца изазвати кијање.


32. Како су настале прве биљке после пада метеора? Н.Н

Последњи пад великог астероида био је пре 65 милиона година, исти онај који је утицао да изумру и нестану са планете диносауруси. Само да напоменемо да је пре пада астероида било биљака на копну. Проналаском кратера (пречник 160-300км) испод нивоа мора код обале полуострва Јакутан (Мексико) научници су проценили да је био пречника10км. Знањем физике и хемије може се прорачунти да пи паду астероида те величине у ваздух (атмосферу) избачена огромна количина стена /материја/ штетних гасова, два-три месеца сунчеви зраци нису могли допрети до тла, пала је просечна температура, било је киселих киша. Према остацима и фосилима процењује се да је више од 50% живог света после тога изчезло са планете. Срећом биљке су издржљиви организми. Могу опстати, у облику својих спора или семена, чекајући повољне услове за раст или клијање.


33. Да ли црни људи могу да поцрне? Мартин Масловић 5-2

Могу. 😊 И њихова кожа као и наша белих типова људи садржи ћелије које праве боју (пигмент меланин) када су изложена сунцу. Једина разлика је што њихове ћелије праве много више те боје него наше због чега они имају тамнију боју коже. Не заборави, они имају гене који утичу да те ћелије коже раде/праве више боје него наше.



Напомена: Кликом на текст испод слике можете видети са ког сајта је слика преузета.

123 views0 comments
bottom of page